Yazıya giriş yapmadan evvel polis okullarının Polislik Mülakat gününün nasıl işlediğini ve temel duruşların neler olduğunu anlatacağım.
Polislik sözlü mülakat giriş gerçekleştirileceği gün, adaylar 10’ar kişilik ve 20’şer kişilik gruplar şeklinde sıraya sokularak komisyonun bulunduğu odanın kapısına dizilir. Sıra ona gelen aday kapıyı çalıp öyle açmalıdır ve kurulda olan kişilerle göz teması kurduktan sonra onlara başıyla selam vermelidir. Ardından aday, yerdeki işaretin üstüne geçer. Komisyon üyeleri, sol ya sağ masanın üstünde yer alan kartlardan birini belirleyerek adaydan kendisini tanıtmasını talep eder. Aday kurula kesinlikle arkasını dönmemelidir. Aday, kendisi için işaretlenmiş yere geçerek orada kendisinden bahsetmeye başlar. Adaydan kartta yer alan soruyu ve soru numarasını rahatça duyulabilecek bir sesle okuması talep edilir.
Kurul, uzun cevaplardan pek hoşlanmaz. Komisyon üyelerine kısa ve öz cevaplar verirken onlarla göz teması kurulmalıdır ve diksiyona özen gösterilmelidir. Adaya artık çıkabileceği söylendiğinde önce baş selamı vermesi gerekir. Sonra birkaç geri adım atarak kapıya yönelmelidir. Kapıyı açıp komisyona dönerek son bir baş selamı daha verdikten sonra aday çıkabilir. Mülakat günü ne giyildiği oldukça önemlidir. Resmi ve güzel giyinmek adaya artı olarak döner. Mülakat ne kadar önemliyse kıyafet de o kadar önemlidir. Sade kıyafetler tercih edilmelidir. En ideal tercih siyah takım/pantolon ya da beyaz gömlek/bluz ikilisidir. Kurum mülakatlarında makyaj abartılmamalıdır. Ayrıca temiz giyinmek gerekir.
Pomem sözlü mülakatta dikkat edilmesi gerekenler içinde en önemli husus heyecan kontrolüdür. Heyecanlı biri ne söyleyebileceğini şaşırabilir ve konudan sapıp yanlış bir kelime telaffuz edebilir. Bunun sonucunda istediği yere tüm koşulları sağlamasına rağmen kabul edilmeyebilir. Aday sorulara cevap verirken acele etmemeli ve komisyon üyelerini iyi dinlemelidir. Gereksiz detaylardan bahsetmemelidir. Bahsettiği her detayla karşı tarafın soru üretme imkânlarını arttıracağını bilmelidir. Buna uygun olarak cümlelerini özenle seçmelidir. Görüşme anının geçici olduğunu unutmamalıdır. Görüşmeden çıktığında kendini ödüllendirmeyi düşünmelidir. Mülakatı yapan kişinin o süreçte çok sayıda adayla görüştüğü akıldan çıkarılmamalı, sorulara kısa ve öz yanıtlar verilmelidir.
Komisyon üyeleri içindekilerden bazıları kötü polis rolünde olabilir. Bu kişiler çok detaylı sorular sorabilir, adayı ters köşeye yatırabilir ve konuştuğu sırada sözünüzü kesebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında adayın soğukkanlılığını kaybetmemesi gerekir; bu durum adayı olumsuz etkilememelidir.
Adayın karşısındaki komisyon üyeleri de daha önce aynı yollardan geçtikleri için adayın ne demek istediğini, hangi soruya kaçamak cevap verdiğini hemen anlarlar ve gerekirse laflara müdahale ederler.
Polislik sınavı soruları içinde çok sayıda adayın arasından sıyrılabilmek için sorulara beklenmedik cevaplar vererek fark yaratmak gereklidir. Böylece karşıdaki kişi şaşırır ve aniden mülakatın esas yöneticisi adayın ta kendisi oluverir.
Bir mülakata girmekle bir etkinliğe gitmek farklıdır. Abartılı kıyafetlerden, makyajdan ve saçtan kaçınılmalıdır. Saça bolca jöle sürülmemeli, garip ceketler giyilmemelidir. Böyle bir durum adayı gülünç hale getirir.
Adayın uyması gereken çok basit bir kural var: Her ne pahasına olursa olsun yalan söylememek. Başvurulan yere adayı tanıyan birileri de başvurmuş olabilir ve yalan ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda telafi edilmesi mümkün olmayan bir itibar kaybı yaşanır. Mülakat sırasında ukala ukala cevaplar verilmemelidir ancak mütevazılık konusunda da ölçülü olunmalıdır.
Adaya kendisinden bahsetmesi söylendiğinde bunu tüm hayat hikâyesini anlatmak olarak algılamamalıdır. Bu soruyla mülakatı yapan kişiler belli başlı unsurları ölçmeyi amaçlar. Komisyon üyeleri; adayın üslubunu, iletişim yeteneğini, hal ve hareketlerini ve kontrolünü ölçmeyi amaçlar.
Adaya bu soru sorulduğunda taaa çocukluğundan başlayarak tüm hayat hikâyesini anlatmamalıdır. Bunun yerine kendisiyle ilgili güncel bilgilerden ve iş tecrübelerinizden bahsetmelidir. Az ve öz konuşan bir aday, bu soruyu iyi bir fırsat olarak değerlendirmiş demektir.
Sizlere örnek olması için birkaç polislik mülakat soruları derledik. Burada sizler için aktarılan bilgileri mutlaka okumalı, çok iyi analiz etmeli, mantığını anlamalı ve Polislik Mülakat Sınavına kesinlikle provalar yaparak girmelisiniz.
Aday daha önceki ya da şu anki işindeki kötü insan ilişkilerinden bahsetmemelidir. İş arkadaşlarıyla ve patronuyla arasının kötü olmasından bahsetmek pek doğru olmayabilir. Yaşanılan güçlüklerden bahsedilebilir ancak yine de dikkatli olunmalıdır. Komisyon yetkilileri yanıtların kolayca teyit ettirebilir, bu yüzden doğruların söylediğinden emin olun. Dürüst olmayan yanıtlar adayı şüpheli kategorisine sokar. Aday, bu işi daha iyi bir fırsat olarak gördüğünü söyleyebilir ancak fazla ücreti bir sebep olarak sunmamalıdır.
Bu soru aslında aday için güzel bir fırsattır. Böylece yeteneklerinden ve güçlü olduğu özelliklerinden bahsedebilir. Tecrübeleri ve başarıları hakkında bilgi vermelidir. İşin uzmanları; adayın kabiliyetlerinden, motivasyonundan, ekip çalışmasına yatkınlığından ve uzun süreli çalışabilecek olma özelliğinden bahsetmesini tavsiye ederler. Bunlara ek olarak iyi iletişim kurmak, saygılı olmak, sözünde durmak, kendine güvenmek ve sadık olmak gibi karakter özelliklerinden de bahsedilebilir. Bu özelliklerden dosdoğru bahsedilmemelidir. Daha önceki iş hayatından verilen örneklerin arasında anlatılmalıdır. Görüşmelerde örneklemeler yapılmalı ve genelleme yapmaktan kaçınılmalıdır.
Sabırsız adaylar için tehlikeli bir sorudur. Unutulmamalıdır ki kimse adaydan mükemmel olmasını beklemiyor. Bu yüzden ölçülü bir şekilde dürüst ve samimi olunmalıdır. Fazla dürüst olup olumsuz yanlarından çok bahseden aday işi kaçırabilir. Hiç zayıf yönünün olmadığını söylemek de iyi bir fikir değildir. Zayıf yönlerinden dürüstçe ancak profesyonelce bahseden aday işi alır. Mesela aşırı detaycılık, işkoliklik gibi olumsuz görünen özellikler avantaja çevrilebilir.
Aday için oldukça önemli bir sorudur ve adayın kendini tanıtması için kaçırılmaz bir fırsattır. Bu soruya polis teşkilatı için yapılabilecekler düşünülerek cevap verilmelidir. Komisyon üyeleri, adayın meslek hayatına ne kadar hazır ve istekli olduğunu öğrenmek isterler. Aday hazırlıklarını, deneyimlerini, başarılarını anlatarak bu işe ne kadar uygun olduğunu vurgulamalıdır.
Aday, meslekle ilgili olarak kendisini motive edecek şeylerden bahsetmelidir. İleriye yönelik kariyer beklentilerini anlatmalıdır. Komisyon üyeleri gerçekçi olan ve geleceğe yönelik planlar yapan adayları tercih eder. Şayet ileriye yönelik olarak kararsızlık sergilenirse adayın tercih edilme şansı azalır. Kendine inanan, polis teşkilatının amaçlarına inanan ve kendinden emin olan adaylar tercih edilir.
Olumsuz çağrışımı olacak cevaplar verilmemelidir. Aday, bu iş için en uygun kişi olduğu sinyalini verecek şekilde yanıt vermelidir. Eğer adayın içinde komisyonun kendisi hakkındaki fikrine dair şüpheler varsa bu soruyu fırsat olarak kullanmalı ve becerilerinden bahsetmelidir. Olumsuz giden bir mülakatı bile olumluya çevirebilmek mümkündür. Aday başka sorusu olmadığını söylerse işle pek ilgilenmiyormuş izlenimi yaratabilir. Meslekle ilgili bir yerden okuduklarına dair ilave bilgiler vererek dikkat çekebilir. Komisyon üyelerini etkileyebilecek sorular sormak aday için iyi olur.
Mülakata giderken kesinlikle olumsuz düşünceler içinde olunmamalıdır. Baştan negatif düşünülürse o iş zaten olmaz. Bu yüzden mülakata olumlu düşünceler içinde gidilmelidir.
Her aday mülakatı kazanacağına ve o üniformayı giyeceğine inanmalıdır. Herkese bol şans!
Pomem Parkur sınavına hazırlanan polis adayları sözlü mülakat sınavı kadar parkur sınavıda sizin için çok önemli bir yere sahiptir. Sizler için hazırladığımız POMEM parkur tavsiyenimiz ile Binlerce adayımız parkur sınavı başarı ile geçti. Mutlaka yazımızı inceleyin.